Самолетни билети с авиокомпания TAM

Авиокомпания TAM (JJ)

Брой на самолетите: 135
Брой на служителите: 24 282
Пътници на година: 30 407 милиона
Приходи от продажби (в US$): 5,9 милиарда
Брой на редовни дестинации: 61
Полети на ден: 790
Член на Star Alliance: май 2010 г.
Програма за лоялни клиенти: TAM Fidelidade
Основни бази: Сао Пауло, Рио де Жанейро и столицата Бразилия
IATA код: JJ
Видове въздухоплавателни средства: Airbus (A319, A320, A321, A330, A340) и Boeing (B767, B777)

Авиокомпания ТАМ е основана през 1976 г. от Капитан Ролим Адолфо Амаро. Авиокомпанията е лидер на бразилския авиационен пазар от 2003 г. насам. Днес тя има над 24 000 служители, а през 2009 г. превозва 30 407 милиона пътници, както по вътрешни, така и по международни полети.

Политиката на авиокомпания ТАМ е да запази млад флот с ниска средна възраст.Чрез TAM Airlines (бившата ТАМ Mercosur), дъщерно дружество в Парагвай, ТАМ предлага полети от Асунсион до дестинации в Аржентина, Боливия, Бразилия, Чили и Парагвай.

Другите бизнес единици на компанията са: ТАМ Viagens (вторият по големина туристически оператор в Бразилия), който предлага над 600 туристически пакета и обслужва около 5000 туристически агенции в цялата страна; ТАМ Cargo, който използва свободното пространство в товарното отделение на ТАМ в собствените си самолети за превозване на експресни стоки, а също така и на стандартни и специални товари, обслужващи различни дестинации в Бразилия и в чужбина.

През 1993 г. ТАМ създава първата програма за лоялни клиенти в Бразилия - ТАМ Fidelidade. От самото си създаване ТАМ Fidelidade е продал повече от 9,7 милиона билети чрез обратно изкупуване на натрупаните точки, а сега има 6,6 милиона членове.

През 2009 г. стартира ТАМ MultiPlus Fidelidade, чрез която потребителите могат да натрупат точки от различните програми за лоялност в една сметка и в допълнение, да изкупят обратно точките си като ги обменят за награди в няколко различни дружества.

ТАМ е първата бразилска авиокомпания получила сертификат IOSA (Международен оперативен одит за безопасност) издаден от IATA (International Air Transport Association) през 2010 г. Технологичният център на ТАМ за поддръжка, ремонт и основен ремонт, намиращ се в град Сао Карлос е бил сертифициран от бразилски, американски, европейски и няколко латиноамерикански въздухоплавателни органи за извършване на дейности по поддръжка, както на собствения си флот така и на самолети на трети страни.

ТАМ поддържа в Сао Карлос най-големия музей на авиацията на Латинска Америка. Идеята за започване на събиране на въздухоплавателни средства с историческа цел е на Капитан Ролим Амаро и брат му Жоао Амаро, който е президент на музея. Братята Амаро споделят една и съща страст за летене и създаване на музей, като по този начин дават на Бразилия най-важните насоки в авиационния сектор. След цялостно преобразуване музеят е възобновен на 13.06.2010 г. с постоянна изложба от 96 самолета.