На 30 км северно от Хургада, на брега на Чeрвено море се намира очарователното градче Ел Гуна (El Gouna) в Египет. Това райско кътче ще ви плени с поразителната си красота. Курортът е оазис в близост до пустинята, съвършено проектиран спрямо природните дадености и условия. Едно мечтано място за всеки любител на екзотични ваканции. Ел Гуна е уютен, спокоен и магнетичен за почивки и ваканции курорт. Познат е още под имената: Малката Италия или Египетската Венеция.

Комплексът се разпростира на 36 кв. км, като пясъчният плаж е с дължина 10 км. Крайбрежната зона е съставена от множество острови, които са разделени от канали. Поради тази причината Ел Гуна често се оприличава с Венеция. Естествено тук няма да видите типичните венециански гондоли, но пък е съвсем нормално да се повозите с яхта или катер. Отделните острови са свързани помежду си с каменни мостове, за да може пешеходците да се наслаждават на красивите гледки, като си правят разходки. Посетете центъра на Ел Гуна - остров Кафр (Kafr), който е топ местото в Египетската Венеция. Тук всичко е оживено и динамично. Ще може да се насладите на много барчета, ресторанти, магазини, кино и музей.

По бреговете на каналите има само луксозни вили, като всяка една от тях разполага с изход към водата. Хотелите са изградени в хармоничен микс от европейски и източен стил. Те са малко на брой, само 18 с около 3000 стаи, но това пък създава още по-голямо спокойствие на почиващите. Еднаквият архитектурен стил и цветова гама, подчертават съвършенството на Ел Гуна.

Красивите плажове на Червено море, атмосферата на курорта Ел Гуна предразполага към отлична почивка. Топлият пустинен климат и жаркото слънце, привлича всички любители на лятото. В Ел Гуна температурите не надвишават 35 градуса, а в същото време и не падат под 9 градуса през най-студените месеци от годината.

Водните спортове тук са само част от забавленията на Ел Гуна. Курортът има собствен стадион и свой футболен отбор El Gouna FC, който е част от египетската лига. Тук спокойно може да практикувате тенис или голф или пък да се гмурнете в дълбоките води на Червено море и да се превърнете в изследовател на водния свят с потънали кораби. За любителите на активната ваканция се предлагат различни екскурзии, като: пустинно сафари в египетските пясъчни дюни или пък посещаване на градовете Луксор и Каиро.

Категория: Почивки е Египет