Нужна ли ни е виза, когато напускаме България със самолет?

Визов режим спрямо гражданите на Република България

паспорт и виза

Подробна и актуална информация за процедурата и необходимите документи за кандидатстване за виза може да намерите на официалната страница на Министерството на Външните Работи.

Документи при пътуване в чужбина

Паспортът е официален документ, даващ правото на прекосяване на границата и престой в чужбина. Паспортът потвърждава Вашата самоличност, както и факта, че сте български гражданин.

Ако пътувате до страни в Европейския Съюз, след от 01.01.2007г., може да пътувате само с лична карта. Моля да проверите, дали след края на пътуването Ви, документът с който се придвижвате ще бъде все още валиден. Повечето държави изискват датата на валидност да е не по-късно от 6 месеца след датата, на която възнамерявате да се върнете.

В случай, че паспортът или личната ви карта са повредени или неактуални трябва възможно най-бързо да подадете заявление за издаване на нов документ! Имайки предвид, че процедурата на издаване на нови документи отнема време, затова трябва да се погрижите по-рано от планирания полет. Обикновенната поръчка за издаване на документ за самоличност - паспорт или лична карта е с продулжителност около един месец.

Важно е да знаете, че малолетните лица, т.е. до 16 години, които са записани в паспорта на своите родители или настойници (такова записване могат да извършат единствено определените за това държавни органи), могат да прекосят границата само с лицето, в чиито паспорт са записани. Децата също така могат да прекосяват границата със собствен документ за самоличност. Повече актуална информация можете да намерите в сайта на Министерството на Външните работи на Република България.


Визи за български граждани

Понякога се изисква писмено позволение изготвено от консулското представителство на страната, до която искате да пътувате. От 01.01.2007 година, независимо от целта на пътуването и времетраенето на планирания престой, не е необходима виза за страните от Европейския Съюз. Желателно е, преди да предприемете своето пътуване, да се информирате за условията на престой в дадената страна. Можете също така да се свържете с посолствата или консулствата в България на страните, които желаете да посетите и да се информирате подробно за необходимостта от виза и условията за престой и пътуване.


Други важни документи, които може да Ви потрябват, когато сте в чужбина са: шофьорска книжка, легитимации, кредитна карта, медицинска застраховка.