Самолетни билети с авиокомпания Cathay Pacific

Авиокомпания CATHAY PACIFIC (CX)

Брой на самолетите: 100
Брой на редовни дестинации: 119
Член на Oneworld: 1 ноември 2007г.
Програма за лоялни клиенти: Marco Polo Club
Основна база: Хонг Конг
IATA код: CX
Видове въздухоплавателни средства: Airbus и Boeing

Авиокомпания Cathay Pacific е китайска авиокомпания, основана през септември 1946 г. от двама бивши военни пилоти - американецът Roya C. Farrell и австарлиецът Sydney H. de Kantzow. Наименованието Cathay произлиза от средновековното име на Китай, с което държавата е била известна в Европа, а втората дума е свързана с една от мечтите на Roya Farell, а именно - някой ден да полети над Тихия океан. Първите полети се извършват с един единственен самолет Douglas DC-3, а дестинациите са били - от Хонг Конг до Манила и Шангхай. По-късно започват да се извършват и полети до Сидни, Сингапур и Кантон.

Cathay Pacific осъществява полети в цял свят, като предлага самолетни билети за над 119 дестинации. Клиентите на Cathay Pacific се радват на съвременни самолети предлагащи 3 класи - първа (достъпна само при пътувания за далечни разстояния), бизнес и икономична.

В първа класа се предлага изключително просторно заградено място с широка масажираща седалка, която се разгъва в удобно легло. В бизнес класата има широки седалки с масажна функция, които също могат да се превърна в удобно легло. Седалките в икономична класа са също ергономични и удобни, а във всяка една от тях е монтиран персонален дисплей с избор от богата колекция на филми, телевизионни предавания, музикални канали и радио програми. Във всички класи качеството на храната и напитките е много добро.

Компанията е член и съосновател на алеанса Oneworld, в който влизат някои от най-големите и добри авиокомпании в света. Кати Пасифик е една от най-рентабилните, стратегически и добре развиващи се самолетни авиолинии в света. Седалището на авиокомпанията се намира върху изкуствен остров - летище в Хонг Конг. Китайската авиолиния се причислява към съвременните азиатски превозвачи, разполагащи предимно с нови самолети. Компанията непрекъснато се модернизира, увеличава комфорта на пътуванията, предлага сигурни полети, като разполага с добре обучен и подготвен персонал.

Програмата за лоялни клиенти на авиокомпания Cathay Pacific се нарича Marco Polo Club. Членовете на клуба могат да се възползват от следните преференциални услуги: достъп до салони за почивка при полети с прекачвания, приоритет при регистрация и качване на борда, приоритет в лист на чакащите, гарантирани места, както и разрешаване на свръх багаж. Членовете на Marco Polo Club могат да събират мили също така и от останалите партньори в алианса на Oneworld.

Авиокомпанията е призната за една от най-големите и най-добрите в света. От втората половина на 90-те години насам, въздушната флота на китайският авиопревозвач се причислява и към най-младите флоти в света. През 2006г. Cathay Pacific е определена за най-добрия пътнически авиопревозвач. Cathay Pacific е отличена като петзвездна авиокомпания, а през 2009г. е наградена с приза за авиокомпания на годината от специализираното издание Skytrax.